Brød & Vann holder til på det nydelige torget i Halden. Et torg som har vært proppet med liv i mange hundre år. Det som også er unikt for vår beliggenhet er at vi driver i et lokale hvor vi har historie helt tilbake til 1855 da bakemester Løken drev et bakeri. 26. januar 1855 oppsto det imidlertid en brann så stor at den antente alle bygningene som vendte ut mot torget strøk med. Det var flere tegn på at ilden var påsatt. Ikke lenge etter skulle man få en forklaring på brannen ved torget. En dag ble politibetjent Reinholt stoppet på bybrua av Adolf Jacobsen, læregutten til bakermester Løken. Adolf ba politimannen bli med til mesterens bolig, da han var redd for at Løken hadde tatt livet av seg. I leiligheten fant Reinholt bakermesteren liggende i senga, blodig og med et fryktelig sår over venstre øye. Han levde fortsatt, men døde på Ebenezer sykehus noen dager etter.
Lærlingen ble nå forhørt, og hans forklaring var så mistenkelig at man lot ham arrestere. I leiligheten til Løken fant man en blodplettet øks som var gjemt i ovnen, og ellers hopet bevisene seg opp i en slik grad at gutten til slutt måtte tilstå at han både hadde påsatt brannen ved torget og myrdet mesteren sin med et øksehogg. Adolf Jacobsen ønsket å komme seg unna læren og dra til sjøs.
Etter brannen i 1855 bygde Carl Olsen huset som i dag er Torget 5. Her etablerte han seg som baker i 1859. Noe senere begynte han også å importere korn, som ble malt på møllene i distriktet, og melet ble solgt til bakerforretninger i forskjellige byer. I august 1890 overtok Johan Schau bakeriet til Carl Olsen. Dette drev han fram til 1. oktober 1921, da han overdro forretningen til sin sønn Alf. Han flyttet senere virksomheten til Os, og bakermester David Jacobsen tok over lokalene ved torget.
I 1972 ble bakeriet lagt ned, og Walther Kinander flyttet inn med sin Sporten på Torvet. Han benyttet de gamle bakerilokalene i kjelleren til lager.
Det går altså en linje med bakere i kjelleren under Torget 5 fra Løken til David Jacobsen og nå i dag; Brød & Vann.
Fengselet
Brød & Vann har helt unike lokaler. Selve bakeriet ligger i lokaler hvor det har vært baker i mange hundre år, og idag bruker vi den samme gamle vedfyrte stenovnen.
Går du litt lenger inn i lokalene, kommer du til det som en gang var Halden fengsel. Her har det vært fengsel siden 1863 og svært lite av fengselet har endret seg siden den gang.
Gustav Blom Kielland tegnet bygget etter det såkalte «Philadelphia»-prinsippet, hvor fangene skulle sitte isolert på eneceller, alene med Gud og sin samvittighet. Soving, spising og arbeid skulle foregå i det samme rommet, uten kontakt med kriminelle fanger. Dette var en stor psykisk belastning på fangene og mange kom tilbake til samfunnet som sosiale invalider. Mot slutten av 1800-tallet mistet man gradvis troen på dette systemet og de fleste fengsler ble bygget om.
Halden fengsel er det eneste fengselet som bygningsmessig er som det alltid har vært. Det gjør fengselet helt unikt. I sin uberørlighet står det igjen som eneste representant for en lang og spesiell epoke i norsk fengselshistorie.
Huset ble bygd som en kombinasjon av fengsel og politikammer, men mesteparten av bygningen ble brukt til fengsel som huser 12 enkeltceller samt arrester. Brød & Vann befinner seg i det som en gang var fyllearresten.