DET TAR LANG TID Å LAGE GODT BRØD
Ikke nok med at vi har en rekke surdeigsbrød som krever lang liggetid, men vi steker også brødene i en gammel, vedfyrt stenovn. Denne ovnen er selve hjertet i bakeriet. I denne har det blitt bakt brød i i mange hundre år. Den er tre ganger tre meter og krever ca. to trillebårlass med tørr ved hver dag. Veden bli hentet i store bur, før den manuelt blir lesset og stablet ned i kjelleren i vedlageret.
Her er det ingen av og på knapp, og fyringen gjøres manuelt hver eneste dag!
Kl. 17.00: Hver eneste ettermiddag blir 30-36 store kubber med ved båret ned fra vedlageret og inn i bakeriet. Nå skal det klargjøres til fyring. Vi fyrer rett på herten og kubbene stables pent og pyntelig oppå hverandre for å få maksimal varme. Deretter fyres det opp og luken lukkes.
Kl. 19.00: Etter ca to timer kommer bakerne tilbake for å spre ut glørne og spjellet lukkes. På den måten blir hele magasinet varmt og får en jevn og fin varme. Bakerne kan nå få seg litt søvn før de skal tilbake på arbeid.
Kl. 04.00: Bakerene er igjen på plass på jobb og har klargjort dagens bakst. Men før det kan stekes, må alt sot og aske kostes og vaskes ut av ovnen.
05.00: Ovnen er nå klar for sine første brød, den holder nå en varme på rundt 230-240 grader celsius.
Det tar lang tid, men godt håndverk kan ikke forhastes. Det er slik brødene får den deilig stekeskorpen og vi får et produkt som vi med hånden på hjertet kan si at vi er veldig stolte av!